Att bygga på lera och 2200 liter vatten

I helgen har vi åkt runt och hälsat på grannarna. Det blev lite mer på riktigt alltihop. Att vi faktiskt ska bli en del av det där gänget. Bo där, leva där, och allt sånt. Och så fick vi veta att förra ägaren brukade så potatis hos oss, jorden är tydligen perfekt för det.

I tisdags borrades det på tomten. 126 meter fick de borra, vatten kom först efter 116 meter. Men nu har vi tillgång till 53 000 liter vatten per dygn, så det lär inte ta slut i första taget.

Vi bygger hus på lera. Mycket lera. Runt 25 meter för att vara exakt. En geotekniker kom på besök i veckan och föreslog extra cellplast under plattan, och en förstärkt platta. Risken för sättningar är väldigt liten eftersom vår lera är stark och har legat där den legat sedan inladsisen ungefär. Men konsekvenserna är stora – om någonting skulle hända. Så för att vara extra säker kan en sådan lösning vara bra.

Vi klättrade upp på en jordhög. Mest för att lillen som var med ville leka i leran och klättra upp på alla jordhögar men också lite för att se hur det skulle se ut från andra våningen.

Mikaela NordinAtt bygga på lera och 2200 liter vatten