Blodsockret och självkontrollen

— Jag vägrar!
Jag satt i en snödriva i en backe i Åre. Brorsan försökte dra upp mig ur snön så vi kunde åka vidare. Lämna matstället vi satt utanför, eftersom det var stängt.
— Men skärp dig. Vi kan inte käka här, det är stängt. Vi måste åka vidare för att få mat. Du är som ett barn nu!
Jag vägrade. Kände mig övergiven, lurad, förbannad. På matstället som inte hade öppet, på brorsan som ville åka vidare. Jag var arg på precis allt. Och lite till. En mamma med ett barn åkte förbi och stirrade på oss.
— Jag åker nu, sa brorsan.
Och så drog han.

Jag åkte efter. 30 minuter senare satt vi på ett lunchställe. Jag skrattade och var glad. Älskade maten, stället, dagen och brorsan.

Snö är bland det bästa jag vet. Jag älskar att åka snowboard. Men jag har ett problem. När jag gräver ner mig i jobb, hamnar i ett flow och skriver en text, fotar, filmar, pysslar eller åker bräda så glömmer jag att äta mat. Och jag utan mat. Ingen bra grej.Jag blir knäsvag, omtöcknad, darrig, frusen. Gnällig, arg, ledsen, upprörd, överdramatisk och jag tänker inte rationellt och logiskt. Känner inte igen mig själv. 15 minuter efter att jag ätit mår jag bra igen.

Jag har läst att det liksom blir bränslebrist i kroppens organ vid lågt blodsocker. Eftersom hjärnan är ett organ så påverkas medvetandet och psyket. Rätt coolt ändå!

”Man kan bli yr, aggressiv eller förvirrad och omtöcknad”. Ja men jag veeeet!

Tydligen påverkar blodsockret självkontrollen. Glukos, eller blodsocker, ger energi till nästan alla hjärnans aktiviteter. Och variationer i blodsockret kan ha en djupgående inverkan på självkontrollen. Självkontrollen drivs delvis av mängden glukos och förmågan att använda den effektivt.  Blodsockret är inte den enda aspekten av självkontroll – men variationerna i självkontrollskapaciteten verkar bero på utarmning och påfyllning av en resurs. Och just glukos är en lovande kandidat för den resurs som viljestyrka är beroende av! Get it?

Men alltså. Det här måste påverka min träning. Mitt liv. Eller hur?

Okej då. Det kanske är dags att börja tänka lite på det däringa med regelbundna måltider. Kanske.

 

 

Mikaela NordinBlodsockret och självkontrollen