Vilken träning gör mig lyckligast?

Så här funkar det: Endorfiner kallas kroppseget morfin. Själva molekylen i sig är olik morfin men har en liknande påverkan på kroppen. Äru med? Endorfin frisätts i hjärnan när det behövs. Om vi skadar oss behövs det för att hjälpa oss att hantera smärtan. Samma sak händer om vi anstränger oss hårt under en lång tid. Hur det känns? Väldigt bra. Endorfiner skapar starka njutningskänslor.

Ulf Ellervik är forskare i bioorganisk kemi och har superkoll.

Varför får jag endorfinpåslag?
– Människan är väldigt bra på att anstränga sig hårt under en lång tid. Vi är inte snabba, men uthålliga. Endorfinerna ger en smärtstillande effekt och en njutningskänsla. Det är en överlevnadsgrej. Evolutionärt har det definitivt varit bra!

Hur gör jag för att få det?
– Det krävs 30 – 40 minuter ganska hård motion för att du ska få ett endorfinpåslag. Därför är många endorfinhöga efter sitt träningspass. De uppnår endorfinnivån i slutet av passet och sedan håller det i sig ett tag. Springer du i två timmar så kommer endorfinerna under andra timmen. Det är vad som kallas runners high.

Hur länge håller det i sig?
– Vi har endorfinpåslag under en timme, maximalt. Så inte speciellt länge egentligen.

Det här med att löpning är bra mot depression. Hur funkar det?
– Jo. Hjärnan är komplicerad, olika sinnesintryck och signalsubstanser gör att nivåerna växlar hela tiden. Endorfinerna påverkar belöningssystemet som gör att vi mår bra. Vi får en liten dos lycka. En depression är ingenting mekaniskt, det är inte ettor och nollor. Om vi får en liten dos lycka regelbundet så kan det till slut bli tillräckligt mycket för att allt ska börja tippa åt rätt håll. Och du kanske mår bättre. Löpning ger hjärnan en knuff i rätt riktning, kan man säga.

Okej. Perfekt! Så vad är receptet till lycka?
– Uthållighet. Det är ingen skillnad på fart, det är tiden det handlar om. Och du behöver ligga på en viss puls. Vilken puls just du ska ha är individuellt, det beror på i hur bra form du är, men du måste anstränga dig. Det måste vara jobbigt. Jag skulle säga att ett bra milpass funkar utomordentligt.

hopp

Mikaela NordinVilken träning gör mig lyckligast?