Kvinnor: Sluta spring. Promenera!

Om sanningen ska fram så blir jag ofta lite matt. Speciellt när jag ser sånt här. Backträna inte, intervallträna inte, löpträna inte. Men promenera gärna! Kan det här verkligen stämma? Vi vill inte promenera. Vi vill springa. Snabbt. Och mycket! Cecilia Fridén är docent i fysioterapi på KI. Hon har koll.

Hej Cecilia! Har kvinnor mjuka knän på grund av hormoner?
– Det verkar som att artikeln syftar på laxitet, mjukhet i ledband och ligament. Alltså till exempel korsbandsskador. Visst, det finns forskning som visar att kvinnor är känsligare för det. Det kan bero på hormoner, det kan bero på vinklar i knäet eller på yttre omständigheter. Men forskningen är inte enig, så det går inte att dra några slutsatser.

Är det större risk att vi skadar knäna?
– Att prata om överbelastningsskador är att dra det för långt. Det kan jag inte alls hålla med om. Frågan är komplex och de drar alldeles för stora slutsatser. Att ett knä är rörligare behöver inte innebära att skadorisken är högre. Om du inte har några problem finns det ingen anledning att träna lugnare. Jag tycker vi ska anpassa träningen efter individ i stället för kön!

Karin Karlsson är osteopatstudent. I oktober körde hon Toughest. Elitgruppen startade först. Två startgrupper senare kom Karin. Hon gick i mål på femte plats. Då hade hon slagit sex (av tio) kvinnor i eliten och kvalificerat sig till VM i Ohio. Sjukt imponerande grejer. Ringde henne också!

Hej Cool-Karin! Hur förebygger man knäskador bäst?
– Det krävs parallell styrke-, balans-, rörlighets- och teknikträning. Löpning sätter hög belastning på knäna så det kräver bra löpteknik och en stark, balanserad, muskulatur.  Knäböj, utfall, höftlyft, tåhävningar, balans- och rörlighetsövningar är viktigt. När det gäller löpteknik så är vi nästan inne på ett religiöst ämne, så jag ska fatta mig kort. Undvik att landa för tungt på hälen, stöten går rakt i trampdynan, upp i knäet och höftleden. Så försök hamna längre fram på foten för att skona lederna.

Ska vi undvika trappor, backar och intervaller?
– Absolut inte! Vi behöver utsätta kroppen för stötar för att bygga upp en stark benstruktur. Då ökar bendensiteten. Ett högintensivt löppass i trappor, backar eller intervaller är mer skonsamt för dina knän än den där enformiga, långa, nötande milen. Allt är individuellt men tid spelar in. Börja försiktigt, bara!

Har du haft problem med dina knän? Och hur gjorde du då?
– Jag har inte haft några problem i mina knän sedan jag var i puberteten för tio år sedan. Det jag gjorde då vara att fortsätta med den fotboll jag spelade. Och så började jag med styrketräning. Ungefär som de övningar jag nämnde tidigare. Det hjälpte mig!

Såhär tränar Karin en vanlig vecka (Obs! Inga skador Obs!)
Ett intervallpass som kan innehålla både trappor och backar
Ett långdistanspass på 1-1,5 mil, gärna terräng
Ett pass på 4-7 km löpning.
Styrketräning:
Ett benpass
Ett högintensivt pass för hela kroppen
Blandat i form av rörlighet, flexibilitet och balans
Cykling till jobb, skola och träning

Nu har vi det svart på vitt. Kvinnor ska inte backträna mindre och promenera mer. Så!

Mikaela NordinKvinnor: Sluta spring. Promenera!