Så tränar vi i framtiden!

”I min generation köper vi nya träningskläder väldigt sällan. Efter tio år vill vi ha nya kläder som håller längre. Senast gick jag in i hur många sportaffärer som helst. Allt var färgglatt eller i fel form, jag hittade ingenting som föll mig i smaken”.

Så skrev en person i 60-årsåldern för ett tag sedan. Träningsvärlden utvecklas och förändras hela tiden. Nya trender, nya stilar. Hur är träningen idag jämfört med förr och hur kommer den se ut senare? Bo Carlsson, professor i idrottsvetenskap och i rättssociologi, har koll.
– Motionärerna blir mångsidigare och mer rörliga i sina intressen. Samtidigt är de mindre trogna en speciell sport. Först crossfit väldigt intensivt under en period, sedan ett nytt projekt och en ny typ av träning. Och det finns mycket mer attribut i träningen nu. Rätt träningskläder och skor, olika trender. En viss stil som passar en viss träningsform. Så när vi sedan byter träningsform vill vi byta kläder, säger han.

Vad beror den här utvecklingen på?
– Folkhemmet och de idealen blir mindre, i stället blir träningen mer kommersiell. Träning blir mindre identlitet och mer konsumtion, en produkt. Precis som att vi är vana vid att köpa nya produkter så är motionären mycket mer ombytlig nu.

Förr gick vi ut och sprang. Utan kompressionstajts, löparskor och GPS-klocka. Vi sprang för att få motion. Det var inte mer med det. Sedan kom joggningsvågen från USA på 60-70-talet. Idag är löpning en livsstil, en identitet. Talar inte det emot att identiteten blir mindre och mindre viktig?
– Det finns olika varianter av löpning idag. Traillöpning, hinderbana, springa med ryggsäck. Det poppar upp nya trender hela tiden. Löpningen utvecklas och följer konsumtionsmönster, även den. Projektet är viktigare nu och identiteten får mindre betydelse.

Jo, det är sant. Varför blir träning mer komersiell då?
– Utvecklingen följer de mönster vi ser i samhället i stort. Vi har ett samhälle idag som går mot mer och mer individuellt ansvar.

Att ha personliga tränare är väldigt populärt just nu. Hur ser du på det?
– Den personliga träningen följer också samhällets mönster. Och här kan jag se stora problem. Ansvaret för hälsan kan köpas av någon annan – och då är det inte längre ett personligt ansvar. Hälsan har blivit professionaliserad. Jag tycker vi själva ska reflektera över vår egen hälsa, behövs en PT eller klarar jag att organisera min motion själv? Samtidigt vill jag säga att en PT har en viktig roll i samhället på så sätt att vissa grupper behöver läras upp och få mer information.

Att andra tar ansvar för ens träning… Så har det varit länge i till exempel fotbollslag?
– Jo, i föreningar har det varit så. I lag- och tävlingsform. Men nu handlar det även om den personliga hälsan och motionen.

Hur kommer det se ut i framtiden, tror du?
– Träning idag är mycket mer ombytlig, mobil och rörlig. Inga trender varar en längre tid. Motionären är mer projektorienterad än lojal. Så Riksidrottsförbundet kommer gå tillbaka.

Varför det?
– Det hade stor betydelse på 50, 60 och 70-talet när samhället var mer homogent. RF handlar mer om att vara lojal mot föreningen. Nu blir det mer pluralistiskt. Riksidrottsförbundets roll blir svagare. Speciellt i urbana miljöer, där blir rollen alltmer utspelad. Medan det i städer blir vanligare att man hörs av på Facebook, bestämmer sig för att spela fotboll ihop och hyr en gymnastiksal. Det är mer rörligt, labilt. Lojaliteten är inte så stor. Sociala media ger större frihet. Framtid. Motionärerna blir mer spontana, och det är inte lika permanent. Fördel: spontanitet, frihet, socialt entreprenörsskap.

Tror du det kommer tränas mer eller mindre i framtiden?
– Människan har ett behov av att röra på sig. Så jag tror varken det blir mer eller mindre. Det kommer antagligen bli lika mycket men på andra sätt. Att leka även i vuxenlivet tror jag är fundamentalt.

När träning blir mer kommersiellt och allting kostar pengar. Tror du vi kommer se en uppdelning mellan de som har råd och de som inte har råd att träna?
— Absolut är det så. Men med sociala medier finns utrymma till träning som inte kräver ekonomi, medlemskort eller kontinuitet. Det är lätt att spontant organisera träning själv, till exempel ses och spela innebandy. På internet är det hur lätt som helst. Och det är öppet för alla. Kanske är det så att föreningar blir mer och mer stängda. Medan annan träning blir mer spontant öppen för alla. Och att vi inte behöver vara lojala då, utan vi kan hänga med när och om vi vill.

Foto: Mikaela Nordin

Mikaela NordinSå tränar vi i framtiden!